Asfaltoinnin hintaan vaikuttaa monet tekijät, kuten alueen koko, käyttötarkoitus, pohjan kunto ja kuljetusmatkat. Siksi tarkkaa hintaa on vaikea antaa kohdetta näkemättä. Voit lukea lisää asfaltoinnin hintaan vaikuttavista tekijöistä hintasivultamme ja pyytää meiltä tarjouksen saadaksesi tarkan kustannusarvion.
Paras aika asfaltointitöille on keväästä syksyyn, kun lämpötila on riittävän korkea asfaltin levittämiseen. Suositeltu lämpötila on yleensä yli +5°C, mutta voimme tarvittaessa tehdä töitä hieman viileämmissäkin oloissa.
Asfalttituotteet valitaan aina kohteen vaatimusten mukaisesti. Teemme työnsuunnittelun ja optimaaliset tuotevalinnat puolestasi.
Asfaltti koostuu kiviaineksesta, bitumista sekä lisäaineista. Uutta kiviainesta ja bitumia pyritään korvaamaan kierrätysasfaltilla aina mahdollisuuksien mukaan. Näin vähennetään merkittävästi asfaltin valmistuksesta aiheutuvia materiaalien ja energian käyttöä sekä päästöjä.
ELY-urakoihin kuuluvat valtaväylien päällystystyöt tehdään aina tilaajan vaatimusten ja suunnitelmien mukaisesti. Päällystystyöt pyritään aina tekemään sellaisena ajankohtana, jolloin liikenteelle aiheutuu mahdollisimman vähän häiriöitä. Päällystystöitä tehdäänkin vilkkaimmailla väylillä useimmiten yöaikaan. Päivällä työskentely on kuitenkin lähtökohtaisesti yötyöskentelyä turvallisempaa, laadukkaampaa ja edullisempaa.
Aluetta voi yleensä käyttää kevyesti noin 6–8 tunnin kuluttua asfaltoinnista. Kuitenkin, jos kyseessä on vilkkaasti liikennöity alue, suosittelemme odottamaan vähintään 24 tuntia.
Kevyt sade ei haittaa asfaltin levitystä. Kovalla sateella uuden asfaltin ja vanhan asfaltin välinen tarttuvuus voi heikentyä. Murskepinnalle levittäessä tarttuvuusongelmaa ei ole.
Kyllä, säännöllinen huolto pidentää asfaltin käyttöikää. Halkeamat ja pienet vauriot kannattaa korjata ajoissa, sillä ne voivat suurentua ajan myötä. Katso tästä asfaltin hoito-opas.
Hyvin asennettu ja huollettu asfaltti voi kestää 15–30 vuotta. Kestävyys riippuu pohjan kunnosta, käytetystä asfalttityypistä sekä liikennekuormituksesta tai muusta käytöstä. Säännöllinen tarkastus ja pienet korjaukset auttavat pidentämään asfaltin käyttöikää.
Asfaltin raaka-aineista kiviaines saadaan yleensä tuotantolaitosten lähiympäristöstä. Kierrätysasfaltti tulee markkina-alueen purettavista asfalttipäällysteistä tuotantolaitokselle, jossa se jalostetaan raaka-aineeksi. Asfaltin side- ja lisäaineet joudutaan yleensä kuljettamaan kauempaa, niiden ollessa riippuvaisia luonnonvarojen esiintymistä (esim. bitumi tuotetaan öljynjalostusprosessissa).
Asfaltti valmistetaan tuotantolaitoksilla eli asfalttiasemilla. Asfaltin valmistaminen on monivaiheinen prosessi, jossa reseptin mukaisesti kiviaineslajitteita, bitumia, lisäaineita ja kierrätysasfalttia kuumennetaan ja yhdistetään sekoittamalla. Valmis massa kuljetetaan työmaalle, jossa kuuma asfaltti levitetään ja tiivistetään.
Jos alueella on pehmeitä tai epätasaisia kohtia, pohjatyöt ovat tarpeen ennen asfaltin levitystyötä. Ennen asfaltointia alue tulisi puhdistaa esteistä, kuten pysäköidyistä ajoneuvoista tai tavaroista. Alueen olisi hyvä olla myös tasainen ja siisti, joten ylimääräiset irtoroskat sekä irtohiekka olisi syytä poistaa.