Meidän tarinamme

Alussa ei ollut suota, kuokkaa, eikä edes Jussia. Mutta palavaa intohimoa asfaltointiin, ympäristöystävällisiin toimintatapoihin ja kalustoon sekä kallionkovia ammattilaisia meiltä on löytynyt ihan alusta asti – jo yli kymmenen vuoden ajan. Olemme kasvaneet pienestä perheyrityksestä merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Olemme edelleen sataprosenttisesti suomalainen yritys. Ja ylpeitä siitä.

 

Vihreät asfalttikoneet saapuvat Suomen katukuvaan

3. syyskuuta vuonna 2012 on se päivä, jolloin Asfalttikallio Oy on virallisesti kirjattu yritysrekisteriin. Investointien ja toiminnan suunnittelu alkoi tuona syksynä, ja ensimmäisten hiutaleiden leijaillessa maahan alkoivat ensimmäiset rekrytoinnit perustaja Antti Kalliomaan johdolla. Konttorin paikaksi valikoitui Vantaa.

Alusta asti toimintaa lähdettiin tekemään nöyrällä ja ahkeralla asenteella. Eikä henkseleiden paukuttelulle ollutkaan aihetta, saati aikaa. Erityisesti suurten ja valtion hallinnoimien hankkeiden parissa aloittaminen ei ollut yksinkertaista, kun omaa kyvykkyyttään ei voinut tuoda esille referenssien avulla.

Ensimmäinen urakointivuosi 2013 saatiin kuitenkin vietyä kunnialla läpi. Kolmella asfalttiasemalla valmistettiin yhteensä 436 000 tonnia massaa, henkilöstön määrä kasvoi alkuvuoden kahdeksasta lähes viiteenkymmeneen ja tulokaskausi vietiin läpi yli 32 miljoonan euron liikevaihdolla.

Tarina oli alkanut hyvin ja intoa toiminnan kehittämiseksi lapsenkengistä isompiin saappaisiin löytyi enemmän kuin tarpeeksi. Kasvun haluttiin kuitenkin olevan hallittua. Pilvilinnojen rakentelun jätimme muille, me keskityimme päällystystöihin.

Vuoden 2016 lopussa tuotantomäärä oli noussut 694 000 tonniin ja asfaltoinnin ammattilaisia oli talossa jo pitkälti yli 80. Matka jatkui määrätietoisesti eteenpäin päivä, kilometri ja urakka kerrallaan.

 

Kohti miljoonaa asfalttitonnia ja sen yli

Se, että hyvin pääomavaltaisella asfaltoinnin alalla yritys kykenee kasvuun ja löytää siihen riittävästi rahoitusta, ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Eikä pelkkä rahoituskaan ole tie kasvuun. Kasvu vaatii osaamista, visioita ja ripauksen luovaa hulluutta.

Yksi merkittävimmistä tekijöistä on totta kai osaavat tekijät. Vaikka päällystealalla henkilöstöstä on poikkeuksetta pulaa, me olemme alusta asti onnistuneet haalimaan motivoituneita ja sitoutuneita tiimipelaajia, jotka antavat itsestään kaiken.

Kasvun mahdollistamiseksi olemme alusta asti uskoneet laadukkaaseen ja moderniin kalustoon panostamiseen. Merkittävien investointien myötä työntekijämme ovat päässeet tekemään töitä huippuluokan välineillä, ja se on takuulla maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin. Lisäksi meille on ollut tärkeää, että voimme taata hankintojen myötä sen, että ympäristö kuormittuu niin vähän kuin mahdollista.

Nämä asiat toimivat lähtökohtana sille, että 2010-luvun taittuessa seuraavalle vuosikymmenelle, oli toimintamme kasvanut uudelle tasolle. Vuonna 2020 rikoimme seitsemällä asfalttiasemallamme heittämällä yhteensä miljoonan tonnin tuotantomäärän. Noin 150 ihmisen henkilöstöllä liikevaihto kasvoi 91,7 miljoonaan euroon.

Viimeistään silloin tiedostimme, että pienestä ponnistanut yrityksemme oli astunut isojen toimijoiden joukkoon. Se ei herättänyt pelkoa, vaan suurta innostusta. Tie oli auki mihin vain. Eikä laadukkaan toiminnan perusperiaate ollut muuttunut mihinkään. Hanskat käteen ja töihin!

 

Jyräten globaalien haasteiden yli ja katse horisonttiin

2020-luvun alku oli tunnetusti koko suomalaiselle yrityskentälle synkkää aikaa. Ensin kiusaamaan saapui globaali pandemia, joka söi myös asfaltoinnin alaa. Kuntasektorin työt vähenivät puhtaasti rahanpuutteen vuoksi lisäten luonnollisesti kilpailua alalla.

Kun siitä selvittiin, alkoi heti perään Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, jonka myötä bitumin ja kaasun hinnat räjähtivät korkeuksiinsa ja niiden saatavuus vaikeutui huomattavasti.

Siitä huolimatta matka kohti koko Suomen kattavaa toimintaa ja sen kärkeä otti jättiläismäisimmät askeleet vuosien 2022 ja 2023 aikana yrityskauppojen myötä.

Ensin koko NCC:n asfalttiliiketoiminta sekä sen noin 200 ammattilaisen joukko siirtyivät joukkueeseemme vuoden 2022 ensimmäisenä päivänä. Vuotta myöhemmin yrityksemme kasvoi kertaheitolla entisestään, kun ostimme Skanska Industrial Solutions Oy:n koko osakekannan.

Yrityskaupat ovat olleet osa määrätietoista strategiaamme, jonka tavoitteena on ollut tuottaa päällystealan palveluja valtakunnallisesti. Se on myös toteutunut. Tätä nykyä asfalttiasemiamme on ympäri Suomen, yhteensä 33 kappaletta, jotka tuottavat vuosittain yhteensä yli 1,6 miljoonaa tonnia asfalttimassaa.

Vauhti on ollut hurjaa. Siitä tilataksiin mahtuvasta alkutaipaleen porukasta on kasvanut lähes 600 rautaisen ammattilaisen rykmentti. Tarinalle on kuitenkin tulossa jatko-osia vielä ties kuinka monta.

Vaikka monet asiat ovat muuttuneet häkellyttävän paljon, ei toimintamme peruskallio ole hievahtanutkaan. Teemme edelleen töitä suomalaisten elinolojen parantamiseksi jalat maassa. Laadukkaasti, ympäristöystävällisesti, ketterästi ja luotettavasti. Sataprosenttisesti suomalaisella työllä ja sisukkuudella.

Tervetuloa osaksi tarinaamme.